Om Oss

  Produktionen Brukskalendern. se  är finansierad av Stiftelsen Längmanska Kulturfonden och föreningen Växtkraft i Varberg.  Lotta Callander har filmat och fotograferat samt sammanställt och skrivit texterna. Informationen om bruksredskapen är i huvudsak sammanställd från intervjuer med Thomas Carlsson, hästkarl – skogs- och jordbrukare boende i Grimeton, Rolfstorp i Halland och Jessica Bergkvist, samt hästkarlen Håkan Karlsson, Gödeby.Texten innehåller också källor från litteraturen och från det digitala uppslagsverket Wikipedia. Elisabeth Kullman har varit behjälplig med webbdesign och IT-support. Denna hemsida är en dokumentation över hur man kan bruka jorden och skogen med häst –  med vilket redskap – och på vilket sätt. Varje bild på framsidan tar betraktaren vidare till textinformation, bilder och filmer samt fördjupning om ett specifikt bruksredskap. Hemsidan har kopplingar till Youtube, Vimeo och Wikipedia, samt andra platser på Internet. En DVD-skiva med film-original finns bevarat hos föreningen Växtkraft och Stiftelsen Längmanska Kulturfonden.Nedan följer Lotta Callanders syfte med att göra produktionen: 

”Jag ville lära mig om brukshästen – men det visade sig att den kunskapen var svår att få (skolvägen) för en kvinna i den gyllene medelåldern. Av ren tur – fick jag höra av en granne, att:  ”I Grimeton, Halland, bara några kilometer från där du bor, finns en bonde som använder ardennerhästen i sitt jordbruk… ”Som tonåring var jag hänvisad till Stockholms gator – långt från jordbruk och min barndoms skogar. Saknaden var stor efter det jordnära och äkta i tillvaron… Mina första 12 år växte jag upp vid skogsbrynet i Luleå. Jag glömmer aldrig den rusning i kroppen jag kände när den stora nordsvenskens hovar klapprade på gatan. Bonden som körde timmervagnen stannade alltid och lät mig åka på stockarna där bak. Men många år förflöt mellan min uppväxt bland jordnära fyrbenta varelser i Norrbotten och det oroliga livet i storstaden. Under många, många år skulle tomheten breda ut sig…Så med en brinnande längtan tillbaka till min barndoms arbetshäst – tog jag modet till mig och besökte Thomas Carlsson och hans sambo Jessica Bergkvist och deras stora ardennerhästar. Det visade sig att besöket skulle bli startsteget in i en helt ny värld för mig. När jag tog farväl hade vi slagit hand om att jag skulle få bli praktikant – på deras arbetsplats i Äskhults by i Kungsbacka….

Denna samling av filmade och fotade sekvenser påbörjades  under min praktiktid på Äskhults by i Kungsbacka kommun, Halland, under år 2011-2012 och fortsatte med kompletterande filming och fotografering samt sammanställning, redigering och webbpublicering – som projektarbete, inom det sociala företagandet i föreningen Växtkraft 2013 och 2014. Både Jessica och Thomas – som varit mina handledare –  syns på filmerna då de kör sina hästar med olika bruksredskap vinter-vår-sommar och höst.Thomas och Jessica  har en djup källa av kunskap att förmedla om ekologiskt småskaligt jord- och skogsbruk med arbetshäst.  En kunskap som är högaktuell att anamma idag för att ta tillvara på de resurser som finns i form av jord, människor och djur, samt gamla bruksredskap som finns där ute på stengärdsgårdarna och i lagårdar. Bara terminologin inom hästkörningen är ett språk med många okända ord för många.. Vad är en svängel? När används släpsax? Tanken på att denna källa till kunskap måste ju dokumenteras och göras lättillgänglig för allmänheten – så att fler kan få ta del av läran om jord- och skogsbruk med häst – är vad som drivit mig att göra denna produktion.

Ett stort tack till hela föreningen Växtkraft för att jag har fått göra denna produktion. Tack till projekt Klara vinster – utbildning i socialt företagande –  som gav mig möjligheter att få ”långpraktisera” med brukskörningen. Tack även till Håkan Karlsson från Gödeby utanför Falkenberg som också finns med i produktionen. Han är en känd körkarl och utbildare i Halland. Håkan använder hästen i jord- och skogsbruk, men nyttjar även ny teknik i kombination med hästkörningen.

Föreningen Växtkraft; www.vaxtkraft.org har skapats efter parktiken tillsammans med andra entusiaster – för att ta tillvara på kulturarvet. Thomas och Jessica har fungerat som stöd för startandet i föreningen, inte minst genom de bruksredskap som vi har fått långa. Växtkraft verkar idag för omställning och för att nyttja de resurser som finns hos människor i utanförskap med naturnära socialt företagande. Vi vill göra något positivt för miljön och naturen runt omkring oss. Otroligt mycket kan skapas när människa-djur-natur och kulturarv får ett sammanhang.”

Kontakt: Lotta Callander, Föreningen Växtkraft, Nedregårdsgatan 7, 43237 VARBERG, e-post: lotta@vaxtkraft.org, mobil: 0704-349808

 Copyright: Lotta Callander, Växtkraft

Produktionen får ej användas i kommersiellt syfte.